designer interior

Ce culori folosim în spațiile mici pentru ca acestea să pară mai mari?

Te confrunți cu lipsa spațiului în anumite camere din casă sau chiar în toată casa? Camerele mici și aglomerate pot da senzația unui spațiu sufocant și lipsit de inspirație. În această situație, apelează la mici trucuri pentru ca încăperile casei tale să pară mai mari.

Clasicul alb și culorile deschise fac ca spațiile să pară mai mari, însă pot deveni plictisitoare și  fără farmec. Dar evident că acest lucru ține și de preferințele personale. Dacă îți plac culorile deschise sau albul, atunci le poți folosi cu succes într-un spațiu mic. Dacă totuși îți dorești ceva mai îndrăzneț, mai colorat sau mai extravagant poți apela un designer interior care să te ajute sau te poți folosi de propria imaginație și de câteva reguli.

 În continuare îți voi prezenta câteva sugestii de culori sau combinații de culori care dau impresia unui spațiu mai mare.

Culori recomandate pentru spațiile mici

Alege o paletă de culori clare, luminoase și pline de viață. Evită culorile șterse sau cețoase. 

Galben pastel-se află printre cele mai recomandate culori pentru camerele mici. O nuanță plăcută, caldă pe care o poți folosi în camera copiilor.

Albastru marin– poți folosi această nuanță pentru o baie mică. Deși este o culoare mai închisă, aceasta dă senzația de profunzime și nu micșorează și mai mult spațiul.

Albastru păun– aceasta este o nuanță mai îndrăzneață care oferă un aspect aparte camerei. Poți alege să vopsești doar un singur perete cu această nuanță dacă ți se pare prea îndrăzneață.

Albastru deschis– oferă senzația de liniște.

Roz pal– este o culoare caldă, luminoasă și prietenoasă. Pentru a nu părea o cameră de fetițe, poți folosi mobilă de culori închise.

Bej-la fel ca și galbenul pastel, bejul se află printre cele mai recomandate culori pentru camerele mici. Este o culoare simplă, clasică, nu se demodează și este perfectă pentru cei care nu își doresc niște simpli pereți albi.

Mov lavandă– oferă un aspect special camerei.

Verde menta– potrivit pentru o bucătărie mică.

Portocaliu/roșu– nuanțe aprinse, pe care le poți folosi, dar trebuie să știi în ce cantitate și în ce combinații. Dacă te gândești să folosești aceste două nuanțe ai putea lua legătura cu un specialist, care să te sfătuiască și în alegerea unei mobile potrivite.

designer interior

Sfaturi de care să ții cont atunci când vopsești o cameră cu spațiu mic

  • Adaugă o pată de culoare

Poți alege să folosești o culoare mai neașteptată pentru pervaz și astfel oferi profunzime camerei.

  • Dacă ai o sufragerie mică, vopsește pereții holului de la intrare într-o nuanță mai închisă, iar sufrageria în nuanțe deschise, astfel ea va părea mai mare. 
  • Alege un perete de accent

Poți alege să vopsești un perete într-o nuanță mai închisă, cum ar fi verde închis sau albastru marin deoarece acesta va da senzația de retragere și va crea efectul de mărire a camerei.

  • Dacă ai ales doar culori deschise în vopsirea pereților, alege tonuri închise pentru mobilier  sau accesorii.
  • Joacă-te cu nuanțe de albastru și verde, bej, maro sau mov lavanda.
  • Folosește contrast și între piesele de mobilier. ( Dulap de nuanță închisă, iar canapeaua/patul/fotoliul o nuanță mai deschisă sau invers.)
  • Folosește un tapet cu dungi orizontale sau verticale.

Dacă folosești un tapet cu dungi orizonatale acesta va da senzația unei camere mai mari în lățime, iar dacă folosești un tapet cu dungi verticale se va crea senzația unei camere mai înalte.

  • Folosește tapet doar pe un singur perete.

Scoate în evidență un singur perete prin utilizarea unui tapet cu model sau cu o imagine. Un designer interior ți-ar putea sugera o imagine care să proporționeze bine spațiul și să îl mărească vizual.

  • Nu încărca pardoseala.

Folosește un singur covor/ mochetă sau lasă spațiul liber. Ai grijă ca pardoseala pe care o folosești să aibă un model simplu, care să nu iasă în evidență.

  • Folosește mai multe surse de lumină

Corpurile de iluminat ar trebui să fie în aceleași nuanțe cu pereții pentru a nu încărca vizual spațiul.

Valorifică spațiul pe care îl ai indiferent de mărimea acestuia. Iar dacă ai un spațiu mic, alege să îl mobilezi și decorezi astfel încât să te poți bucura de el. Apelează la un designer interior dacă simți nevoie de ajutor sau pune-ți imaginația la treabă.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.