ski

Suntem in plin sezon de ski, iar situatia actuala ne face dificila iesirea din Romania si ne indruma spre partiile din tara.

Recunosc, am invatat sa schiez la Straja acum mai bine de 10 ani, dar am fost fascinata de partiile lungi si super bine amenajate din Austria. Si acolo mi-am petrecut ultimele 4 vacante de iarna. Pana in iarna anului 2020/2021 cand am fost nevoiti sa ne regandim strategia si sa alegem sa petrecem cateva zile la Straja.

Conditiile de la Straja sunt ok, dar ar putea fi mult mai bune. Partiile sunt ok, unele cabane ofera conditii bune de cazare, iar de mancat chiar poti gasi sa mananci bine la preturi rezonabile. Dar, sunt convinsa ca aceasta nisa, de lux, va fi mult abordata de investitori in urmatorii ani si cred ca peste cativa ani vor aparea pensiuni care sa ofere conditii de 4-5 margarete.



In acest articol vreau sa va povestesc despre ce lucruri cred eu ca merita sa va cumparati si ce trebuie sa stiti pentru a avea un concediu excelent.

Pentru ca …

  • pe munte nu mergi imbracat in blugi si incaltat in papuci cu tocuri

  • daca vrei sa inveti sa schiezi o poti face singur sau cu ajutorul unui instructor

  • pe munte trebuie  sa respecti niste reguli

schi Straja

Ce cred eu ca trebuie sa iti cumperi?

Cred cu tarie ca este important sa iti cumperi un echipament de ski. Chiar daca skiezi sau nu, echipamentul trebuie sa fie unul specific iernii. Il poti cumpara din magazine care comercializeaza doar articole sportive sau poti sa il cumperi din Lidl, spre exemplu. Iar daca nu vrei sa iti cumperi unul nou, cred ca poti gasi chiar si echipamente reconditionate.

Echipamentul de ski trebuie sa cuprinda:

  • pantaloni de ski

Recunosc, inca ma socheaza oamenii care schiaza in blugi. Unii chiar nu stiu cum se fac blugii dupa prima cazatura…de ce experienta au parte…

De ce te-ai imbraca in blugi cand ai putea sa iti cumperi o pereche de pantaloni impermeabili, care sa lase pielea sa respire, care sa fie perfecti pentru iarna, sa nu se ude repede, sa nu tina de frig si sa nu coste foarte mult?

  • geaca de ski

Unul dintre articolele fara de care noi nu trecem iarna este geaca de ski. Sunt o gramada de magazine care comercializeaza geci pentru ski si pentru a face cea mai buna alegere trebuie sa le gasesti pe cele ce iti ofera produsul perfect in functie de buget, de performanta, impermeabiliatate, izolatie, cat de calitativ este materialul. ( cauta informatii suplimentare despre caracteristicile gecilor si sunt convinsa ca vei gasi geaca potrivita tie)

  • bluze si colanti termo

Din experienta iti spun ca o bluza termo iti poate salva spatele. Acestea lasa pielea sa respire si in acelasi timp nu iti ofera acea senzatie de frig, chiar daca esti transpirat. Alege insa un produs care sa nu fie din bumbac.

  • guler de protectie

Poate fi chiar si o esarfa, sau un guler din polar. Important sa ai aceasta zona acoperita.

  • ciorapi lungi

Intelege faptul ca atat claparii cat si moon boots sunt inalti si daca nu ai ciorapi lungi risti sa te alegi cu niste rani de toata frumusetea.

  • cagula

O cagula te poate salva in special in cazul in care este vant puternic, ninge puternic sau chiar ploua cu gheata.

  • casca de protectie

Casca de protectie este esentiala. Din pacate pe partiile de la noi din tara inca vad persoane care sunt pe partie si schiaza/ se dau cu placa si nu au decat o caciula pe cap. Pe buneee? Casca este vitala si din cate am observat in multe centre de inchiriat nu exista. Plus, mai este vorba si de igiena…

  • manusi

Alege o pereche de manusi care sa iti ofere confortul de care ai nevoie. Acestea sa fie impermeabile, fie usoare, sa fie cu degete.

  • ochelari de protectie

Recunosc, acest obiect nu mi s-a parut foarte, foarte important, dar anul trecut am decis sa investesc intr-o pereche de ochelari pentru ca imi protejeaza ochii nu doar de lumina ( zapezii, soarelui), dar si de vant, ninsoare, gheata.

  • clapari

Daca esti o persoana care schiaza anual, cred ca merita sa investesti intr-o pereche de clapari, deoarece daca ti-i cumperi de noi vei avea tot confortul de care meriti.

O crema hidratanta cu protectie solara, cu factor SPF 30 ce protejeaza impotriva UVA si UVB, cu oxid natura de zinc este tot ce ai nevoie.

  • crema hidratanta

Alege o crema lejera, ce hidrateaza si chiar repara pielea deoarece la munte vantul, zapada si soarele pot afecta pielea fetei si a mainilor.

  • strugurel pentru buze

Alege un strugurel hidratant pentru a-ti proteja buzele de vant, soare si frig.

  • crema pentru masaj

Daca iti doresti sa faci sport iti recomand sa ai la tine o lotiune calmanta de masaj, pentru ca la sfarsitul unei zile lungi de schi un masaj este foarte bine venit. Iti recomand aceasta crema de masaj cu efect de incalzire locala, super buna in cazul suprasolicitarii muschiulare, durerii sau oboselii muschiulare.

echipament schi

Ce cred eu ca merita sa inchiriezi?

  • schiuri

Daca nu esti un schior inrait si faci acest sport din cand in cand este mai rentabil pentru tine sa inchiriezi schiurile. Cand am invatat sa schiem am decis sa ne cumparam echipament complet, adica si schiuri si clapari si imbracaminte specifica acestui sport, dar dupa ani de zile de schiat am constatat ca pentru noi nu este rentabil. Preferam sa le inchiriem  direct din statiunile unde schiam deoarece puteam gasi si schiuri de ultima generatie ( ok, ok asta se intampla prin Austria… nu in Straja), iar ca si investitie aceasta insemna cateva sute de lei pe cateva zile.

Atunci cand te gandesti sa inchiriezi echipamenul de schi iti recomand sa tii cont si de distanta la care se afla acest magazin fata de partie deoarece vei risca sa cari o buna bucata de drum echipamentul in brate si sa iti piara cheful sa mai mergi pe partie. Majoritatea statiunilor au centre de inchiriat chiar si la baza partiei, deci tine cont si de acest aspect atunci cand mergi sa iti inchiriezi echipamentul de schi.

  • clapari

Referitor la clapari, discutia este putin mai complicata. Daca vrei sa mergi in fiecare sezon la schi, iti recomand sa ai proprii clapari pentru ca acestia se pot deforma in timp, pot sa fie perfecti pentru piciorul tau, nu risti sa primesti niste clapari ruginiti, care sa iti provoace disconfort. In plus, acestia pot sa te tina ani de zile, nu se demodeaza,  deci investitia este mult mai mica.

  • bete schiuri

Majoritatea schiorilor nu folosesc bete, dar daca ai invatat sa schiezi cu bete de schi, merita sa le ai pentru a fi mai sigur pe tine si pentru a te ajuta in situatiile in care trebuie sa stai pe loc si esti la vale, spre exemplu.



Prima data pe skiuri?

Daca te sui pentru prima data pe skiuri iti recomand sa inveti de la un monitor de ski.

Instructorul te poate invata mult mai repede:

  • ce trebuie sa stii
  • cateva notiuni de baza
  • cateva reguli de baza
  • cum sa faci plugul
  • cum sa faci cristianele
  • cum sa te sui pe panta
  • cum sa accelerezi sau sa decelerezi
  • cum sa iti tii corpul

Daca ma intrebati pe mine de ce am ales un instructor, dupa ce am incercat sa invat de la un prieten si nu am reusit, pot sa va spun ca am ales sfaturile unui instructor deoarece nu am reusit sa fac mai nimic de una singura. Eram plina de stres, frustrari si parca nimic nu functiona.

Iar dupa doar o sedinta facuta alauri de un monitor de ski, am reusit sa stau pe schiuri, sa urc panta si sa stau si in plug. Deci, merita banii pe care ii platesti, deoarece vezi singur cum faci progrese, prinzi mai mult curaj si incredere in fortele proprii.

De la instructor am invatat:

  • mult mai repede sa schiez
  • cum sa nu fac atatea greseli
  • ca este important sa exersezi mult mai mult pentru a putea fi sigura pe mine
  • ca pot invata indiferent de nivelul tehnic la care sunt

Si acesta a fost motivul pentru care atat Ale cat si Sebi au inceput sa skieze sub indrumarea unui instructor.

schiuri

instructor ski

Corpadi Sorin a fost instructorul la care am apelat in aceasta mini vacanta si pe care chiar il recomand. Am vazut cat de fain a reusit sa il faca pe Sebi sa ii placa sa skieze, desi aceasta experienta a inceput cu plansete si cu:”Mama, vreau in brate!”

Prin joaca, incurajari, clipe alaturi de mama, un copil de 3 ani a ajuns ca dupa nici macar o jumatate de ora de invatat, sa coboare bine o partie mica.

Adevarul este ca este extrem de  important sa inveti de la cineva care chiar are experienta, care are cunostinte de psihologie, comunicare, care sa iti dea acea incredere de care ai atat de mare nevoie.  Pentru ca DA, si tu poti! Doar ca trebuie sa ai vointa, dorinta, putere maxima pentru ca acest sport nu este unul dintre cele mai usoare si ai nevoie sa inveti bine, sa inveti de la cineva care stie ce sa te invete, care sa iti dea incredere, sa te laude, sa fie acolo langa tine ca sa nu iti rupi ceva.

Si da, Sorin este instructorul care ne-a aratat ca merita sa mai apelam la el. Mai ales ca organizeaza si tabere si cantonamente, vara.

Daca alegi sa stai cateva zile la munte sau doar peste weekend este necesar sa iti cauti o cazare.

Fii atent cand alegi o cazare deoarece sunt si locuri in Straja unde nu ai caldura, unde curatenia nu este la ea acasa. Alege cazarea tinand cont si de recomandarea prietenilor, a cunostintelor. Alege sa rezervi camera cu cateva saptamani inainte pentru a fi sigur ca gasesti ceva disponibil, mai ales in full sezon, achita un avans is bucura-te de o vacanta excelenta.

apus de soare

apus de soare la Straja

Si pentru ca vrei sa mergi la munte si, de ce nu, sa si schiezi, iata cele 10 reguli pe care trebuie sa le respecti pe partie:

Decalogul schiorului:

  1. Respectul celuilalt: orice schior trebuie sa se comporte astfel incat, in orice clipa, sa nu puna pe celalalt de langa el in pericol
  2. Stapanirea vitezei si a comportarii: orice schior trebuie sa-si adapteze viteza de alunecare si comportamentul adecvat propriei sale capacitati fizice si tehnice.
  3. Stapanirea directiei: schiorul din deal, a carui pozitie este dominanta, trebuie sa-si aleaga in asa fel traseul si sa prevada o directie de cadere care sa asigure siguranta schiorului din vale.
  4. Depasirea: schiorul poate sa efectueze o depasire libera in deal, vale, stanga, dreapta, atata timp cat schiorul care depaseste tine seama de evolutia schiorului depasit si pastreaza o distanta de siguranta suficienta in raport cu el.
  5. Incrucisarea si traversarea: schiorul care traverseaza o partie sau un teren de scoala trebuie sa se asigure, mentinand controlul vizual spre deal si vale, luand-si precautiunile necesare preintampinarii unui accident pentru el si pentru altii.
  6. Stationarea: schiorul trebuie sa evite sa se opreasca si numai in cazuri de absoluta necesitate in pasajele lipsite de vizibilitate. in caz de cazatura, trebuie sa degajeze rapid partia.
  7. Urcarea: pe schiuri sau cu piciorul trebuie sa se faca folosind marginea partiei.
  8. Respectarea semnalizarii: oricine trebuie sa respecte semnele internationale de semnalizare instalate pe partie, indiferent de gradul sau de pregatire sportiva, varsta etc.
  9. Respectarea naturii partiei: a schia rapid pe o partie rezervata incepatorilor constituie o greseala, ca si aventurarea schiorului incepator pe o partie dificila.
  10. In caz de accident: orice schior sau persoana aflata pe partie trebuie sa dea ajutor in caz de accident.




Sunt cateva reguli de baza pe care oricine trebuie sa le respecte.

Dar pentru ca vrei sa mergi la schi si seara se poate lasa cu distractie, nu uita de apress ski. Poate fi locul unde sa bei cel mai bun vin fiert, sa ai parte de cel mai fain apus de soare si de cea mai faina muzica.

Te-am pupat

:-*

E.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.