Aliexpress este una dintre platformele de shopping online cu prețuri mici și foarte mici, dar cu produse, de cele mai multe ori, de o calitate scăzută.
Poate ați auzit de acest site, poate nu. Pentru cei ce nu au auzit de Aliexpress, pot să spun că veți găsi acolo cam tot ce vă poate trece prin cap, de la electronice și electrocasnice, la bijuterii, ochelari de soare ieftini, cosmetice, haine, genți, produse pentru copii, articole și aparate pentru sport, produse pentru animale, ș.a.m.d.
Site-ul poate fi accesat și de pe calculator și de pe mobil. Dacă veți alege să cumpărați folosind aplicația mobilă, veți descoperi că produsele beneficiază de o reducere suplimentară. Pe site produsele au un preț, pe aplicația mobilă au un alt pret.
Produsele se comandă online și ajung în România în aproximativ 2-8 săptămâni.
Puteți plăti online cu cardul bancar, sau prin transfer bancar (nu recomand această modalitate de plată deoarece veți plăti taxe de transfer destul de mari), sau prin Western Union (nu am încercat această metodă deoarece am plătit cu cardul. Folosind serviciul Western Union trebuie să plătiți, cu siguranță, o taxă de transfer; deci cea mai simplă, sigură și ieftină metodă este cea folosind cardul bancar).
Aliexpress se laudă că oferă tuturor clienților sisteme de protecție a cumpărăturilor. Adică:
- n-ați primit comanda în perioada specificată de vânzător (± câteva săptămâni)? – puteți solicita să vi se returneze toți banii
- produsele comandate nu sunt conform descrierii de pe site? – puteți solicita să vi se returneze total sau parțial banii
Ce trebuie să faceți dacă ajungeți în situația în care nu ați primit produsele comandate sau produsele nu sunt conform descrierii de pe site?
- contactați vânzătorul;
- deschideți o contestație referitoare la produsele pe care le-ati primit / nu le-ati primit; deschideți o contestație referitoare la calitatea acestora;
- dacă nu sunteți mulțumiți de soluția pe care vânzătorul v-o propune, sau aveți impresia că ați fost nedreptățit, escaladați contestația către Aliexpress (afișând dovezi referitoare la produsele recepționate sau prin care să se ateste ca nu ați primit produsele comandate).
http://s.click.aliexpress.com/e/IQ3nyrZ aici puteți vedea cum se poate deschide o contestație
Bineînțeles că vânzătorul poate contesta și el ceea ce a-ți scris dumneavoastră. Sau poate că se va oferi să vă returneze o sumă modică înapoi în cont? ( țineți cont că pentru a putea încasa acea sumă de bani, va trebui să aveți un cont de PayPal; ei nu vă pot returna banii pe cardul cu care ați plătit comanda, deoarece nu au acces la datele cardului)
O singură dată am obținut înapoi 3 USD pentru un produs care nu era cine știe ce, și care costa 8 dolari. ( banii au fost transferați în contul meu de Paypal de un anume Xeng Li 🙂 )
Se mai poate întâmpla să rămâneți și cu banii luați și fără niciun produs! ( eu am pățit-o o dată 🙁 )
Am comandat destul de multe produse de pe Aliexpress deoarece mi se păreau ieftine și speram că sunt de calitate.
Dar 80% dintre produsele comandate de la ei au fost de proastă calitate. Îmi amintesc și acum de geanta din piele pe care am comandat-o. A costat în jur de 30 USD și s-a rupt la prima purtare 🙁 (bineînțeles că materialul din care era făcută geanta nu era piele 🙁 ).
Am mai comandat odată și un nebulizator, care a funcționat aproximativ 2 săptămâni. Am plătit 25 de UDS pentru un produs pe care l-am folosit doar 2 săptămâni 🙁 , după care am așteptat 2 luni ca să ajungă în țară. Dacă-mi cumpăram unul din România, în 2 săptămâni îl puteam returna fără nicio explicație. Dar așa…..
Știți zicala: “Suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine”?
Este foarte adevărată. Dacă vrem să cumpărăm lucruri ieftine este important să ne asumăm riscul de a plăti bani suplimentari pe reparația acestora, să ne asumăm riscul că putem primi produse de proastă calitate, sau, mai rău, produse defecte.
Știu, veți zice că și în magazinele din România găsim produse cumpărate probabil tot din China. Dar măcar le putem vedea, putem să le testăm, primim garanție pe ele, putem să le returnăm și să ne primim banii înapoi mult mai simplu decât dacă așteptăm după Aliexpress.
Eu momentan m-am lecuit în a mai comanda de pe Aliexpress haine, genți, produse electice/electronice.
Am rămas doar la gablonțuri. Chiar dacă sunt conștientă cu nu sunt produse din argint, la prețul pe care-l dau pe ele, chiar merită. Adică o pereche de cercei costă aproximativ 1 $ . Spuneți-mi și mie ce magazin din România vinde produse care arată cum sunt cele de pe Aliexpress la prețul de 4 lei? Nu există, vă asigur!
M-am distrat zilele trecute când am descoperit pe Facebook un grup făcut de cei/pentru cei care vor să cumpere produse de pe Aliexpress. Grupul se numește Totul despre Aliexpress și are aproximativ 64.000 de membri. Aici găsiți informații, poze, păreri oferite de cei ce au comandat și pentru cei ce doresc să comande de pe Aliexpress.
Top pe grupul Totul despre Aliexpress găsiți, bineînțeles 🙂 , și vânzători care comandă de pe Aliexpress și apoi vând produsele în România (vând la negru , cu adaos, uneori exagerat de mare, fără factură, etc). Ce să faci? Fiecare face ce știe și ce poate!
Doriți să cumpărați de pe Aliexpress?
Vă recomand să fiți atenți la următoarele lucruri:
– Produsele sunt expediate din China, Hong Kong sau alte țări non UE, deci va trebui să mergeți să le ridicați de la vamă
( uneori vin direct în cutia poștală, dar foarte, foarte rar se întâmplă acest lucru, deci vă recomand să să vă pregătiți sufletește că veți sta la coadă la oficiul poștal vamal 😛 )
– Mai plătiți alte taxe atunci când mergeți să ridicați coletul de la oficiul vamal?
1. Pentru fiecare comandă de până în 10 euro nu va trebui să achitați nici un ban în plus.
2. Dacă valoare comenzii este între 10 și 150 euro țineți cont de faptul că la vamă veți plăti TVA pe produsele comandate.
Văd că cei ce se ocupă de site-ul Poștei Române nu au actualizat valoarea TVA-ului 🙂 .
-sursa Poșta Română-
Aceste date le găsiți și pe site-ul Poștei Române, mai precis aici.
3. La o comandă a cărei valoare este de peste 150 euro veți plăti TVA + taxe vamele.
Aceste taxe ar trebui să fie clar stabilite, aplicate tuturor și înțelese de toți cei care comandă produse din spațiul non-UE, dar, după părerea mea, dacă ai noroc și vameșul nu-ți cere factura comenzii pe care ai efectuat-o (și/sau extrasul de cont care să ateste cât ai plătit pentru comanda făcută) sau nu-i la birou, sau….., poți să fii fericita persoană care nu plătește nimic în plus. 🙂
Pentru cei ce doresc să consulte tariful TARIC, o pot face și pe site-ul Comisiei Europene
Să vă dau nu exemplu: dacă doriți să comandați bijuterii ( gablonțuri ) de peste 150 euro va trebui să plătiți o taxă vamală de 4%. ( +TVA bineînțeles)
– Atunci când mergeți la vamă pentru a ridica produsele trebuie să aveți buletinul + factura produselor comandate ( sau să listați pagina de comandă ) + uneori, trebuie să aveți și extrasul de cont pentru a se corela comanda cu plata.
Fără aceste documente, veți sta degeaba la coadă la vamă!
Dacă cumva vameșul, atunci când deschide coletul, consideră că produsele valorează mai mult în realitate, acesta vă va putea pune să plătiți și alte taxe ( sau TVA ) sau vă va putea confisca coletul.
– Plătiți taxe de transport?
Uneori da, uneori nu. Unele firme oferă posibilitatea de a vă livra gratuit coletul până în România ( pentru o comandă de minim 10-15 USD ), la altele veți plăti taxă de transport pentru fiecare unitate de produs comandată.
Dacă veți alege varianta de transport gratuit, iar comanda va avea număr de tracking, veți putea să verificați unde va fi comanda dumneavoastră accesând acest link al Poștei Române.
Dacă alegeți să primiți comanda prin curier ( gen: DHL ), așteptați-vă să mai scoateți ceva bani din buzunar ( pentru taxe de vămuire + TVA).
Accesând linkul de mai jos veți afla care sunt unitățile poștale de unde veți putea ridica coletele care ajung la Poșta Română.
Subunități poștale cu asistență vamală – Poșta Română
– Dacă vreți să comandați produse care, cumulat, costa mai mult de 10 EURO, faceți mai multe comenzi. Vă veți duce de mai multe ori la oficiul vamal, dar veți evita plata TVA-ului.
– Comandați doar de la vânzătorii care au rating bun ( peste 98% ), deoarece și alții au mai comandat de la ei și au fost muțumiți.
– Nu cumpărați produse care nu au poze reale de la cumpărători, deoarece riscați să primiți produse care nu seamănă deloc cu cele de pe site
Căutați produse care au poze de la alți cumpărători. Pentru fiecare produs în parte, la “Feedback”, bifați “with pictures” și site-ul vă va afișa pozele adăugate de alții.
– Oferiți și voi un rating produsului cumpărat și atașați poza produsului pe care l-ați primit. În acest fel, alte persoane vor ști dacă merită sau nu să achiziționeze acel produs.
– Produsele nu vin însoțite de certificate de garanție; dacă se strică ceva la ele, nu aveți unde să le trimiteți la reparat (veți putea să le duceți undeva în România să le reparați 🙁 ). Produsele nu vin însoțite de nici un certificat, nici măcar de la producător. Pentru a primi un astfel de certificat, va trebui să îl cereți în mod direct, vânzătorilor.
– Pe majoritatea ambalajelor nu scrie în limba engleză 🙁 ( sau scrie într-o engleză din aia de baltă 🙂 )
– 99 % dintre produsele din argint 925 sunt de fapt placate cu argint. Idem și la celelalte metale prețioase
– Dacă vreți să comandați haine și produse de îmbrăcăminte, trebuie să știți că mărimile nu prea corespund. ( în primul rând asiaticii sunt micuți de statură 🙂 )
Uitați-vă și la comentariile pe care le-au lăsat alte persoane, care au comandat același produs, înainte de a face efectiv comanda.
– NU confirmați că ați primit o comandă înainte de a o primi efectiv și de a fi siguri că este în stare bună și/sau funcționează la parametrii optimi. După ce ați apăsat butonul confirmă comanda, nu mai puteți face nimic. Nu veți putea să cereți niciun ban înapoi ( este important să știți că vânzătorul va primi banii de la Aliexpress doar după ce dumneavoastră veți confirma comanda. Până în acel moment, banii sunt gestionați explusiv de către Aliexpress)
– Pe Aliexpress sunt foarte, foarte mulți vânzători; deci prețurile diferă de la un vânzător la altul
Sper că aceste informații vă vor fi utile.
Vă aștept pe bloc cu păreri despre ce a meritat sau nu să cumpărați de pe Aliexpress, despre alte sfaturi utile și, de ce nu, despre părerea voastră despre site-ul Aliexpress.
Si eu am vrut sa comand de pe site, dar nu exista posta cu vama la mine in sat. Asa ca am comandat de pe grupul de facebook. Am platit dublu pe un produs, dar lam primit repede.
🙂
Ha ha
Dacă știam anumite lucruri, poate nu luam teapa si eu.
Prea tarziu totusi.
Eu am sters de pe lista aceast site
Atunci când am comandat geanta nu am știut ca nu e bine sa dau confirma la comanda. Ar fi trebuit sa mai aștept și sa deschid o contestație. Poate mi-as fi recuperat banii.
Eu am comandat un telefon. E foarte bun și merita banii. La vama vameșul nu mi-a deschis coletul. Nu am platit nimic.
E un site bun.
Recomand
Eu nu am avut curajul de a cumpara ceva așa de scump. Dar am colegi care încă comanda de pe AliExpress și primesc produse OK la prețuri foarte bune
Na, minunat…. Astept o geanta :)))))))))))))))) ! Revin cu info…dupa teapa !;)
conteaza foarte mult și prețul pe care l-ai dat pe geanta. ?
Cum pot obtine factura fiscala (pentru a o prezenta la oficiul postal vamal)?
In aceeasi comanda am produse de la mai multi vanzatori. Imi trebuie factura de la fiecare dintre ei sau una eliberata de AliExpress ce cuprinde toate produsele?
Buna Alex
In cazul in care ai facut o singura comanda care cuprinde produse de la mai multi vanzatori, la vama este suficient sa prezinti desfasuratorul comenzii. Poti printa pagina cu comanda , care sa cuprinda produsele, pretul si cantitatea precum si suma totala pe care ai platit-o. Un extras de cont poate completa pagina printata.
Eu nu am prezentat niciodata factura, dar nici un am facut vreodata o comanda pe persoana juridica.
Sper ca raspunsul meu sa iti fie de folos.
Emilia
Multumesc!
Pentru putin
Buna,
Doresc sa fac o comanda. La unele comenzi, ptr “free shipping” imi arata: seller’s shipping method, ali express standard shipping si china post registered air mail. E ok sa fac prin aceste metode? Astfel incat sa nu vina prin curier!
Si in cazul in care nu vine prin posta de cartier, ci prin posta de vama cum aflu unde am fost redirectionat?
Iti multumesc.
Buna Alexandru,
Dacă vreau sa cumpar spre exemplu acest umidificator: https://www.aliexpress.com/item/KBAYBO-electric-humidifier-aroma-oil-diffuser-ultrasonic-wood-air-humidifier-USB-cool-mini-mist-maker-LED/32848369483.html?spm=a2g01.11258715.layer-yx3xfp.60.38ea4e30nkvInj&scm=1007.14113.91410.0&scm-url=1007.14113.91410.0&pvid=23acc71a-98b1-4d31-90f8-6012ae77c41d pot alege urmatoarele metode de transport. Oricare le-as alege ( cele gratuite ) niciuna nu-mi ofera posibilitatea de a putea urmari coletul.Eu intotdeauna le-am ales pe cele gratuite si uneori am primit de la ei si tracking number si am putut urmari unde este coletul 🙂
Referitor la intrebarea ta unde vine coletul, pot sa-ti spun ca ue primesc acasa de la postas un aviz si alo scrie daca este posta de cartier sau cea vamala ( de exemplu la Timisoara OP 4 Vama este cel de la vama, iar OP 32 este cel de cartier)
Vezi de exemplu aici.
Sper sa te ajute raspunsurile mele.
Daca vrei, dupa ce primesti coletul, scrie-mi si care este experienta ta cu Aliexpress. Ii poate ajuta pe altii.
Emilia
Absolut adevarat totul… am patit si eu …am cumparat o tableta defecata si am ramas cu ea… Cumparati ddoar rahaturi ieftine si rezistente la transport; chinezii nu ambaleaza de obicei absolut nimic…ajung la tine varza,,, Cumparati suruburi; chei fixe ; balamale ca astrea ajung intregi la voi….restul nu prea. Chinezu umple un container cat un camion cu mii de pachetele; ambalate 99% doar in plic si il trimit pe mare; si se face cam tot ce e fragil si sensibil total varza…Asta in cazul in care nu a plecat din tara deja defrect sau rebut
Cred că din comentariile altora (mă refer la comentariile de la produsul respectiv de pe aliexpress) poți afla dacă produdul o să îți vină ambalat corect. Am cumpărat și ochelari de exemplu și au venit în cutie din spumă cu șanse minime să se distrugă la transport, dar majoritatea produselor (aici ai dreptate) vin în plicuri ordinare din pungă gri, uneori și fără pungă cu bule. Astea dacă sunt fragile ajung deformate sau sparte.
asa este.
Buna ziua! O intrebare: de unde pot lua factura produselor comandate pt a ma prezenta la vama? Si pot scoate de la banca un extras de cont doar pt plata pe care am facut-o? Multimesc!
Georgiana, eu listez comanda de pe site si atunci cand merg la vama am la mine si extrasul de cont ( unde se vede efectiv cati bani am platit pentru produsul comandat).
in ultimul timp toate comenzile mi-au venit la posta de cartier 😛 , deci am scapat de mers la vama 🙂
Dar daca un produs are pana in 10$ si transport de cativa centi sau cativa dolari, cum platesc transportul? Atunci cand plasez comanda (platesc produsul in mod obisnuit+transportul) sau cand ma duc sa ridic de la posta trebuie sa dau banii pentru acel transport?
transportul il vei plati atunci cand achiti intreaga comanda.
o intrebare: Telefoanele de pe ali sunt originale , sau doar tepe?
Din pacate nu iti pot raspunde la aceasta intrebare.
Urmareste comentariile pe care le-au lasat cumparatorii 🙂
sunt replici de exemplu la 300 sau 555 ron poti lua S10 nu e samsung original dar e foarte bun si tne bateria plus ca pozeaza ca cel original sa le compari poti sa il schimbi foarte usor 😉 nu ti dai seama nici la greutate care e fakeul si care e originalul 🙂
Din punctul meu de vedere, merita. Am gasit niste lucruri pe care nu le-am vazut prin tara. Am comandat haine, accesorii, papetarie, decoratiuni. De fiecare data fara probleme. S-a mai intamplat sa intarzie coletele, dar au venit pana la urma. Pentru pretul platit, merita. Nu stiu daca as comanda totusi ceva cu o valoare mai mare (ex. un telefon).
Buna, doresc sa cumpar de pe acest site diferite obiecte pe care in romania le gasesc mult mai scumpe(acestea fiind pentru gene, masti, husa pat masaj,perna pentru aplicarea genelor etc) stie cineva daca este in regula sa fac asta si daca acest colet va ajunge la adresa? Multumesc
Pe acest site aveti o garantie pe care v-o acorda Aliexpress. Daca in perioada specificata de catre vanzator produsul comandat nu ajunge la adresa, solicitati sa primiti inapoi toti banii si Aliexpress vi-i va returna.
Trebuie inteles ca sunt foarte multi vanzatori pe acesta platforma siunii dintre ei nu-si respecta promisiunea.
Si eu am patit-o sa nu mi se livreze produsele comandate si sa mai uit sa verific si sa mi se ia banii si sa raman si fara produse. Dar a fost greseala mea, pentru ca nu am verificat.
Sa tineti cont de taxele vamale/tva daca depasiti o anumita suma.
:-*
Buna! am o nelamurire!am facut o comanda in secunda 2mi-au luat banii de pe card dar nu imi apare ca am facut vreo comanda au trecut 24 ore si nimik oare ce e de facut?
Gabriela, incearca sa le trimiti email sau intra in legatura cu magazinul de unde ai cumparat.
well done for tech geeks
Cred că a meritat. Am găsit lucruri pe care nu le mai văzusem în toată țara. Am comandat haine, accesorii, papetărie, bijuterii. De fiecare dată fără nicio problemă. Au fost întârzieri cu coletele, dar până la urmă au venit. Pentru preț, a meritat. Nu știu dacă aș comanda altceva mai scump