indemnizația pentru creșterea copilului

Drumuri și hârțogăraie – dosarul pentru alocația și indemnizația copilului

Recent am fost să depun dosarul pentru alocația și indemnizația copilului, așa că vă povestesc aici ce acte sunt necesare și unde se depun acestea, în caz că aveți nevoie în viitorul apropiat.

Eu sunt din Timișoara, deci acest articol se adresează celor ce vor depune dosarul în Timișoara, dar pentru informare este util tuturor.

Contractul meu de muncă s-a încheiat în 24 decembrie 2017 ( atunci s-au terminat cele 126 de zile de concediu pre și post natal), dar  cum de Crăciun nu lucrează nimeni, am crezut că în 27 decembrie ghișeele Primăriei Municipiului Timișoara vor fi deschise.

job pentru mamici

Așa că în dimineața zilei de 27 decembrie cu dosarele pregătite mă înfățișez la primărie. Acolo însă am avut parte de o super surpriză. În loc să găsesc forfota specifică unui astfel de loc, singurele voci pe care le-am auzit au fost ale portarului și bineînțeles a mea. De la el am aflat că persoanele care preluau actele de indemnizație și alocație sunt în concediu până în 8 ianuarie 2018. ( deci 2 săptămâni în plus de întârziere a virării banilor de la Stat 🙁 ).




Pentru a nu trece prin astfel de situație, mi-ar fi plăcut ca actele să poată fi depuse online.

Dar de ce să se investească în sisteme informatice cât se mai poate lucra încă cu hârțogăraie, cu dosare plic, și se mai pot pune oamenii pe drumuri?

Sărbătorile au trecut și… a sosit prima zi de muncă în Primărie. Mi-a fost puțin teamă să mă duc în prima zi de muncă 🙂 , așa că pe 9 ianuarie 2018 m-am prezentat la camera 12 cu aceleași dosare de anul trecut.

Ce cuprindeau cele două dosarele?

Primul dosar plic a fost pentru alocația de stat pentru Sebi, care în primii doi ani va fi de 200 lei, apoi se va reduce la 84 lei ( mi-ar plăcea ca cel cei ce au votat această mirifică sumă să le asigure copiilor lor cele necesare din cei 84 lei pe care îi primesc pe lună 🙁 )




Acesta a cuprins:

  • o cerere tip ( pe care o puteți descărca de aici ).
  • certificatul de naștere al lui Sebi ( copie + original )
  • buletinele de identitate ale noastre, ( mama + tata ) – copie + original
  • extrasul de cont în care să se vireze banii ( alocația poate fi primită și prin poștă, dar la noi n-a fost cazul )
  • și bineînțeles dosarul plic

În plus, în funcție de fiecare caz în parte, se mai pot solicita și alte acte, cum ar fi: certificatul de încadrare al copilului într-un grad de handicap, în situația în care copilul este declarat cu handicap sau hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției, copilul s-a născut în străinătate, ș.a.m.d.

job online

Pentru a obține indemnizația pentru creșterea copilului a trebuit să am următoarele acte:

  • o cerere tip ( pe care o puteți descărca de aici )
  • o adeverință tip – completată de angajator în original ( adeverința o puteți descărca de aici )
  • copia după cererea depusă la angajator aprobată și ștampilată de acesta privind intrarea în concediul pentru creșterea copilului
  • decizia de suspendare a contractului de muncă în original
  • buletinele noastre ( mama + tata ) – original și copie
  • certificatul de naștere al lui Sebi și certificatul de naștere al Alexandrei ( ea fiind aflată în întreținere ) – original și copie
  • certificatul de căsătorie – original și copie
  • extrasul de cont în care să se vireze banii ( se poate opta și pentru primirea banilor prin poștă, dar la noi n-a fost cazul )
  • și bineînțeles minunatul dosar plic

Mai multe informații găsiți aici.




Vă recomand să completați cererile de acasă deoarece vă va lua ceva timp până le veți completa și, punctual, acolo unde nu știți ce trebuie completat sau nu vă descurcați, lăsați necompletat, urmând să completați spațiile libere în fața persoanei care vă va prelua actele. Eu așa am făcut și vă spun că în maxim 10 minute am depus dosarele și am plecat acasă.

Funcție de fiecare primărie în parte vi se poate solicita un dosar cu șină sau un dosar plic, extrasul de cont nesemnat sau extrasul de cont semnat și ștampilat de ofițerul bancar. Birocrație, ce mai!

Vreau să menționez că actele ce trebuie completate sunt aceleași în întreaga țară. Diferă doar dosarul plic sau cu șină și extrasul de cont semnat sau nu.

Și am depus actele.

Și din 9 ianuarie aștept.

Și cică voi aștepta așa vreo 3 luni de zile 🙁 .

Până atunci, trăiască salariul soțului :)) …

job online

Related Posts

3 thoughts on “Drumuri și hârțogăraie – dosarul pentru alocația și indemnizația copilului

  1. Am și eu o întrebare dacă eu cu bărbatul meu nu suntem căsătoriți el poate sa ia livretul de familie pentru dosarul de indemnizație el are viza de flotant aici

    1. Ema, cred ca aceasta intrebare trebuie adresata celor de la Agentia Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.