Acum 5 ani de zile am cumpărat apartamentul în care ne aflăm și astăzi.
Ne-a plăcut din prima clipă în care agentul imobiliar ni l-a arătat. Transmitea o energie pozitivă, aducea a ACASĂ. Știam că va trebui să mai facem ici pe colo câteva modificări, dar plăcându-ne și încadrându-se în buget am hotărât să-l cumpărăm. Și pentru că vânzătorul nu avea făcut un certificat energetic pentru acel apartament, iar legea îl obliga să-l aibă dacă dorea vânzarea acestuia, ne-am hotărât noi, viitorii proprietari, să ne ocupăm să găsim o firmă care să-l facă, iar proprietarul trebuia doar să-l plătească.
Zis și făcut.Am căutat pe internet pe cineva care să facă un certificat energetic ieftin și am găsit o firmă care făcea un certificat energetic pentru un apartament de 3 camere la prețul de 160 lei. Un preț decent pentru un astfel de certificat. Vânzătorul și-a dat acordul, iar a doua zi un inginer atestat ca auditor energetic de gradul 1 era la ușă pentru a ne solicita actele necesare. Totul a mers foarte repede și după primirea certificatului de performanță energetică am semnat contractul de vânzare-cumpărare și am devenit proprietari.
Eeeeee, aici însă începe distracția. Certificatul energetic obținut arăta faptul că apartamentul pe care l-am achiziționat era de clasă energetică C.
sursa foto: arhivă personală
Pentru a reduce costurile, firma care a eliberat certificatul energetic ne-a recomandat următoarele soluții (soluții pentru anveloparea clădirii, pentru instalațiile aferente clădirii, pentru anveloparea apartamentului):
- sporirea rezistenței termice a pereților exteriori prin izolare termică;
- sporirea rezistenței termice a plăcii peste subsol prin izolare termică;
- sporirea rezistenței termice a balcoanelor prin izolare termică;
- refacerea izolației conductelor de distribuție agent termic încălzire și apă caldă de consum aflate în subsolul clădirii;
- montarea robineților cu termostat pe racordul corpurilor de încălzire din corpurile comune;
- montarea becurilor economice în locul celor cu incandescență;
- asigurarea calității aerului interior prin ventilare naturală sau hibridă a spațiilor comune;
- asigurarea calității aerului interior prin ventilare naturală sau hibridă a apartamentului;
Știam că apartamentul cumpărat este de clasă energetică C din cauza pierderilor de căldură, deci trebuia făcut ceva.
De izolat tot blocul nu se punea problema, deoarece ceilalți proprietari ai apartamentelor vecine nu doreau izolarea exterioară a acestuia. Trebuia să facem ce putem, dar doar pentru apartamentul nostru.
Cum nu aveam voie să ne izolăm doar noi apartamentul pe exterior, am vrut să vedem unde aveam cele mai mari pierderi de căldură și să izolăm punctual apartamentul. Am chemat aceeași firmă pentru a face o termoviziune pentru a identifica care sunt zonele cu pierderi de căldură și printre recomandări au fost izolarea apartamentului pe interior, chiar dacă se pierdea din spațiu, izolarea podelei din sufragerie (o anumită parte a podelei era în exteriorul holului blocului și acolo se pierdea foarte multă căldură), ș.a.m.d.
După ce am primit toate informațiile de care aveam nevoie ne-am apucat de treabă. Am angajat o firmă care să se ocupe de refacerea acestuia, le-am rătat rapoartele și le-am specificat ce anume vrem de la ei, și, după 2 luni de zile de lucrări de refacere a apartamentului ne-am mutat în noua noastră casă.
Și acum nu mai suntem 2, suntem 4 🙂 .
Articolul participă la proba 12 a SuperBlog 2017 .
One thought on “Economisesc investind”