Copilul dumneavoastră are gingiile inflamate și sensibile la atingere? Acestea sângerează în timpul periajului dentar? Dacă răspunsul la întrebările de mai sus este ”Da” , cel mai probabil acesta are gingivită și este necesar să îl duceți la un control stomatologic, deoarece gingivita la copii este prima etapă a unei boli parodontale.
Ce este gingivita?
Gingivita este o afecțiune, o inflamație a gingiilor care poate apărea atât la copii cât și la adulți.
Aceasta nu trebuie lăsată netratată deoarece poate evolua, pot apărea afecțiuni mai grave chiar și pierderea dinților.
Care sunt cauzele aparitiei gingivitei la copii?
Igiena orală deficitară este cea mai comună cauză a apariției gingivitei. Din cauza nerespectării igienei orale se formează placa bacteriană și gingiile se inflamează. Placa bacteriană este formată din bacterii și produce toxine care irita gingiile. Aceasta se elimină printr-un periaj regulat și prin folosirea aței dentare, în caz contrar se va transforma în tartru.
Alte cauze ale gingivitei la copii:
- modificări hormonale
- unele medicamente
- deficit de vitamina C
- scrâșnirea dinților
- anumite boli autoimmune sau condiții medicale, diabet.
- purtarea unui aparat ortodontic (în cazul unei igiene precare)
- malocluzie dentară (în cazul unei igiene precare)
O parte din copii pot moșteni gingivita de la părinți.
Tipuri de gingivită la copii
- gingivita cronică – culoarea gingiilor devine roșie, iar acestea sângerează cu ușurință și au un volum mărit (aceste simptome sunt prezente o periodă mai lungă de timp)
- parodontita agresivă – dinții cei mai afectați sunt dinții frontali și primele măsele; se pierde o cantitate importantă de os alveolar și sunt prezente depozite de tartru și placă bacteriană.
Simptomele gingivitei
Principalele simptome ale gingivitei la copii sunt inflamarea gingie și înroșirea acesteia, pot ulterior să apară sângerări în timpul periajului sau când consumă alimente tari.
Un alt simptom ar fi respirația urât mirositoare.
Cum se tratează?
În general, tratamentul înseamnă eliminarea plăcii bacteriene și a depozitelor de tartru. După eliminarea acestora, aspectul gingiilor revine la normal și este foarte importantă menținerea sănătății gingiilor prin respectarea unei rutine de îngrijire orală și control stomatologic.
În cazul unei forme mai severe, a unei infecții, medicul dentist poate recomanda ca tratament antiiflamatoarele și antibioticele.
Cum se pot preveni gingivita și bolile parodontale la copii?
Un pas foarte important în prevenirea acestor afecțiuni este vizita regulată la medicul dentist pediatru. Acesta vă va învăța pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră tehnici corecte de periaj, despre folosirea aței dentare și alte tehnici de prevenție.
Alte aspecte importante care ajută la prevenirea bolilor parodontale sunt:
- folosirea unei paste de dinți cu indicatii pentru problemele gingivale, cum ar fi Parodontax, Elmex
- utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi.
- inlocuirea periuței de dinți o data la 3 luni.
- periuțele electrice sunt mai eficiente decât periuțele manuale.
- după gustări cu zahăr sau amidon este recomadată spalarea pe dinți.
- până la vârsta de 6 ani copii au nevoie de un adult care să îi ajute să se spele pe dinți.
- periajul dinților de 2 ori pe zi, timp de 2 minute (cel putin)
- folosirea aței dentare cel puțin o data pe zi.
- urmarea unei diete sănătoase.
- utilizarea apelor de gură fără alcool (dar nu o perioada indelungata deoarece apa de gura poate colora/pigmenta dintii)
Sfaturi pentru părinți
Este necesar să le stabiliți celor mici o rutină pentru îngrijirea dinților. După 12 luni puteți să spălați dinții bebelușilor cu o periuță de dinți specială și o pastă de dinți destinată acestora. După ce dinții nu mai au spații între ei puteți începe folosirea aței dentare.
Dacă dumneavoastră aveți o igienă orală corespunzătoare veți fi un model pentru aceștia, le puteți explica întreg procesul prin care treceți.
Încercați să îi duceți pe cei mici cât mai des la medicul stomatolog pentru ca aceștia să prindă încredere și pentru ca medicul să îi învețe cum să aibă grijă de dinții lor.
Verificați cavitatea bucală a celor mici pentru a observa dacă exista anumite nereguli (gingii roșii, sângerări) și în caz afirmativ contactați medicul stomatolog.
Concluzie
La cele mai mici simptome ale gingivitei este foarte important să vă prezentați cu cel mic la doctor pentru ca situația să nu se agraveze.
Acordați o mare atenție îngriirii orale a copilului dumneavoastră deoarece o bună îngrijire orală poate preveni apariția gingivitei și a altor afecțiuni gingivale.