AIA Proiect

În momentul în care a apărut pe lume cel de-al doilea copil al meu, ideea de a mă muta la casă a început să prindă rădăcini tot mai puternice. Dacă până acum aduceam discuția despre o casă a noastră în fiecare primăvară și vară, atunci când vremea afară era din ce în ce mai frumoasă, când era mai fain să stai afară pe un șezlong, sub o umbrelă de soare, decât într-un apartament, în ultimul timp am început să mă interesez în legătură cu tot ce ar implica ridicarea unei case, atât din punct de vedere financiar cât și din perspectiva realizării unui proiect de casă.

Ideea unei case a început să mă încânte tot mai mult. Am început să mă gândesc la cum aș vrea să arate casa, cât de mare să fie, dacă vreau o casă la sat sau la oraș, vreau sau nu grădină, piscină, loc de joacă pentru copii, ș.a.m.d.

Mai mulți prieteni s-au mutat la casă în ultimii doi ani și am putut să analizez dacă pentru mine este ok să am o casă mare, o grădină mare, o piscină, etc.

Așadar, cum arată casa mea de vis?

Casa mea va fi o casă în stil italian, o casă romantică și confortabilă. Va fi o casă cu două nivele, patru dormitoare,o cameră de lucru/ bibliotecă, o bucătărie care va comunica cu terasa semi acoperită,  va avea trei băi, un living și un garaj.




La parter va fi o bucătărie spațioasă, închisă cu ușă etanșă pe sub care să nu treacă nimic (nu doresc ca mirosurile de la mâncarea gătită să intre în toată casa), o sufragerie mare cu ferestre înalte și extravagante, o cameră de lucru, o cameră de oaspeți și o baie cu duș. De fapt, în toată casa geamurile vor fi mari deoarece îmi doresc o casă luminoasă.

Doresc ca pe timp de furtună să trag la o parte perdelele vaporoase, să mă așez pe un balansoar și să urmăresc fulgerele ce vor brăzda cerul. Acest lucru mi se pare extrem de relaxant și-mi va încărca bateriile după o zi de muncă.

Dormitoarele de la etaj vor avea acces către balcoanele frumos amenajate cu balustrade din fier forjat și multe flori. Fiecare dormitor va avea propriul dressing de haine, deoarece în această casă mobila va fi puțină și de calitate. Nu vreau să acopăr spațiul util cu dulapuri de haine sau cu alte piese mari de mobilier.

Vreau ca performanța energetică a casei mele să fie ridicată și consumul aproape de zero, iar în acest context voi avea în vedere proiectarea unui sistem de încălzire/răcire a locuinței prin utilizarea tehnologiei de recirculare a apei, utilizarea unor panouri solare, a iluminatului pe bază de becuri cu led. Voi încerca pe cât posibil să profit de tehnologiile “verzi” și să protejez mediul pentru generațiile următoare.

La etaj vor mai exista o baie mare cu jacuzzi, lângă dormitorul nostru, și o baie mică între celelalte 2 camere, camerele copiilor.

Unde aș vrea să-mi construiesc casa?

Bineînțeles, în Timișoara. Și cu siguranță într-o zonă de case. Nu vreau să văd nicio umbră de bloc de patru sau mai multe etaje. Știu că este extrem de scump ceea ce vreau și orice evaluator ANEVAR poate confirma acest lucru, dar în Timișoara îmi imaginez casa de vis.

Cât de mare aș vrea să fie terenul pe care să se construiască casa?

Eu cred ca un teren de 500 mp ar fi suficient. Cu cât mai mare terenul, cu atât mai mult de muncă. Atunci când ajung acasă vreau să mă relaxez, nu vreau să mă gândesc cu groază la cât de multe am de făcut în grădină.

Piscină? Loc de joacă pentru copii?

Cu siguranță da pentru locul de joacă și nu pentru piscină. Îmi doresc ca ai mei copii, bineînțeles când vor crește, să se joace singuri în curte, să se dea pe leagăn, pe tobogan, să se joace în groapa de nisip special construită pentru ei, să nu fie foarte dependenți de noi, adulții. O piscină care va fi folosită maxim 2-3 luni pe an mi se pare o investiție destul de scumpă pentru câte beneficii ar aduce.

Cum aș amenaja grădina?

În spatele curții aș pune un grătar și aș face un mic foișor acoperit, iar de jur împrejurul terenului aș planta tuia. Peste câțiva ani va fi o umbră super faină. În partea opusă grătarului aș amplasa locul de joacă pentru copii și în toată curtea va fi pus gazon. Cred că voi opta pentru un gazon rulat, deoarece m-aș putea bucura de curtea verde inclusiv din acel sezon. Bineînțeles că nu se pune problema: voi avea sistem de irigație pentru tot terenul rămas liber pentru a nu fi nevoită să ud zilnic gazonul! Drumul până la grătar și locul de joacă va fi pavat cu piatră naturală poligonală și, deoarece nouă ne plac foarte mult căpșunele, voi delimita un spațiu unde voi pune câteva plante de căpșuni.




Am multe idei, unele sunt obligatorii, altele se pot modifica. Un birou de  proiectare îmi va spune cu siguranță dacă aceste idei ar putea fi puse pe hârtie sau nu. Eu nu am făcut niciodată proiecte case până acum, deoarece nu am avut în plan o casă și nici nu am pregătirea necesară pentru a face așa ceva. Dar cineva calificat îmi va putea oferi toate informațiile și actele necesare pentru a putea demara proiectul casa de vis.

 

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2017 – Proba nr. 3

Related Posts

One thought on “O casă de vis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.