Plata rovinietei online, prin SMS sau prin internet banking

Vrei să pleci la drum cu mașina? Ține cont că este obligatoriu, ca pe teritoriul României, să ai plătită taxa de drum.

Rovinieta, valabilă doar pe teritoriul României și doar pe drumurile din afara intravilanului reședințelor de județ și municipiilor, poate fi valabilă 1 zi, o săptămână, o lună, 3 luni sau un an.

Probabil că și tu, ca și mulți alții, obișnuiești să achiziționezi rovinieta de la benzinăriile de top din oraș. Dar ce te faci când uiți de rovinietă sau când circuli fără aceasta, deoarece ea expirase de ceva timp iar tu nu ai observat acest lucru? Poți să ai noroc, cum am avut eu acum mulți ani, și să fii iertat de organul de control ( bineînțeles că am mers urgent la cea mai apropiată benzinărie și am reînnoit rovinieta pe un an de zile 🙂 ), sau poți să primești o minunată de amendă direct acasă, prin poștă. Mai nou toate drumurile sunt împânzite de camere de luat vederi care scanează mii de mașini pe zi, deci poți exclude că vei fi iertat de neplata taxei de drum.




Dacă nu ai fost prevăzător și nu ți-ai notat în calendar data când expiră rovinieta, ai pierdut bonul de casă sau nu îl ai la îndemână și dorești să verifici dacă ai o rovinietă plătită și bineînțeles valabilă, o poți face direct pe site-ul C.N.A.I.R.  Pentru completarea formularului online trebuie să știi numărul de înmatriculare al vehiculului precum și seria de șasiu, un șir format din litere și cifre pe care îl găsești în talon sau în cartea de identitate a vehiculului.

verificare rovinietă

Și pentru că amenzile sunt destul de mari și bănuiesc că nu vrei să fii fericitul câștigător al uneia cu 3 cifre ( sau chiar mai multe, dacă ești proprietarul unui vehicul de transport marfă), am listat mai jos câteva soluții online și mobile care îți vor fi de folos pentru plata rovinietei. Rămân valabile, bineînțeles, și cele plătite direct la benzinării, la subunitățile C.N.I.A.R., sau achiziționate în alte locuri menționate pe site-ul  Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

job online

Plata online prin erovinieta.ro

Prima soluție este cea a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), unde poți plăti cu cardul fie taxa de pod, fie rovinieta.

Acestui site i se adaugă câteva site-uri autorizate, precum e-rovinieta.ro, sau roviniete.ro .

În trecut se mai putea cumpăra și de la eMAG, dar am observat că, în prezent, acest serviciu nu mai este disponibil.

Plata prin aplicația mobilă eTarife

Aplicația este disponibilă atât pentru iOS  cât și pentru smartphone-uri cu sistem de operare Android .



Plata prin SMS

Dacă ai nevoie de o rovinietă pentru 7 zile ( 7 zile reprezintă perioada minimă de achiziționare a rovinietei pentru autoturisme), poți încerca și această variantă. Trebuie doar să trimiți unui SMS la numărul 7500 sub forma TMOOQWE A ( numărul mașinii și tipul vehiculului ), urmând apoi să astepți primirea unui SMS de confirmare prin care să autorizezi tranzacția. Mai multe informații poți găsi direct pe site-ul C.N.A.I.R.

Acest serviciu este valabil doar pentru cetățenii români și doar pentru perioada minimă de utilizare eferentă fiecărui tip de vehicul.

Plata prin internet banking ( din pacate aceasta optiune nu mai este valabila)

Dacă nu dorești să plătești această taxă pe site-urile menționate mai sus, sau să instalezi o aplicație pe care o vei folosi destul de rar ( posibil chiar o dată pe an), poți să plătești rovinieta direct prin internet banking. La ING, spre exemplu, în aplicația de internet banking, găsești un meniu special plății rovinietei.

plata rovinieta




Dacă cumva ai avut ghinion și ai primit acasă o amendă pentru neplata taxei de drum, fiind prins bineînțeles circulând cu mașina pe drumurile noastre minunate, poți plăti amenda în contul bugetelor locale ( în cazul amenzilor aplicate persoanei fizice ) sau al bugetului de stat ( în cazul amenzilor aplicate persoanelor juridice). Mai multe informații poți găsi aici.

Deoarece pe site-ul C.N.A.I.R. apare inclusiv site-ul ghiseul.ro ca și loc unde poți să plătești amenda, mi-am făcut și eu cont pe acest site și am primit datele de acces online ( îți voi povesti în altă zi cum poți să-ți faci și tu cont pe acest site )

Nu știu dacă amenda îmi va fi listată direct pe ghișeul.ro ( dacă voi avea ghinionul de a primi o astfel de amendă o să aflu), dar am observat că pe acest site se pot plăti amenzile sau alte taxe.

Amenda pentru neplata taxei de drum, în condițiile în care ai fost prins circulând cu vehiculul pe drumurile naționale, o vei primi cu siguranță în format fizic, direct acasă, și probabil pe formularul de amendă îți vor fi menționate locurile unde poți s-o plătești.




Aș fi curioasă dacă tu ai primit o astfel de amendă  și unde ai plătit-o.

PS: aici poți citi ordonanța privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere de rețeaua de drumuri naționale din România

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.