Acum nu facem nimic!
Pentru că în fiecare primă zi de miercuri din lună, în orașe din țară, se fac exerciții de testare a alarmelor de protecție civilă.
I.G.S.U. a anunțat că va desfășura lunar exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Dar dacă aceste sirene vor suna pe bune, din motive reale?
Cum vor suna sirenele? Care ar fi sunetele care ne-ar indica că este vorba de o alarmă de incendiu sau aeriană, spre exemplu? Ce ar trebui să facă populația?
Habar n-avem!
Și se pare că nici cei de la I.G.S.U. nu știu sau, dacă știu, n-au chef să ne ofere astfel de informații. Am sunat astăzi dimineață la numărul lor de telefon (l-am luat de pe pagina Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență) și am avut “norocul” de o vorbi cu o doamnă/domnișoară plictisită și pe deasupra nervoasă că doream să aflu astfel de informații. A încercat să mă paseze pe la diferite interioare, dar fără succes, așa că mi-a trântit-o frumos : ar trebui să sun la I.S.U. Timiș și s-o las în pace pe ea. Halal răspuns.
M-am uitat pe site-ul I.G.S.U., pe pagina lor de Facebook și nici acolo nu am găsit mare lucru.
Nici comunicatul lor privind exercițiul făcut în aceste zile nu spune mai nimic util. Nici măcar aici nu e făcută o pagină specială.
Pe site-ul D.S.U. am găsit câteva informații referitoare la situațiile de urgență, dar și aici sunt informații incomplete sau linkuri care nu duc niciunde. ( vezi pagina 34 din acest ghid )
Să revenim la alarmă: cum sună sirenele?
Pe site-ul I.G.S.U. am găsit, cu greu, cum ar putea suna (accesează linkul pentru a putea asculta cum sună diferite tipuri de alarmă de avertizare a populației; dar să nu vă uitați și la poze sau video-uri, deoarece site-ul nu a mai fost actualizat din 2015 🙁 ).
Ți se pare greu să le deosebești? Cam așa și este.
Ce faci dacă sună sirena și te prinde pe stradă, spre exemplu?
Te pui să numeri de câte ori a sunat și te gândești că poate vine viitura sau suntem bombardați? ( asta în cazul în care îți amintești ce tip de alarmă este, de câte ori trebuie să sune sirena pentru fiecare situație în parte)
Iar dacă cumva la tine în zonă este o sirenă cu aer comprimat, vei putea să te gândești că este o alarmă de aviație? ( asta dacă ai ureche muzicală bună și poți să-ți dai seama de diferențele dintre sirenele normale și cele cu aer comprimat 🙁 )
Știai că alarma de inundații la o sirenă electrică ține 16 secunde, la fel ca la prealarma aeriană la o sirenă cu aer comprimat? Diferă doar numărul de repetiții și durata pauzei dintre ele.
Hîmmm, cam ciudat, nu-i așa?
Și totuși dacă va suna alarma aeriană, pentru ce va suna ea? Dar prealarma aeriana?
Probabil că alarma aeriană va fi atunci când chiar va fi un pericol iminent, pe când semnalul de prealarmare se va da atunci când există posibilitatea de a fi bombardați , dar nu acum, ci probabil cândva, într-o anumită perioadă de timp. ( Cât înseamnă acest lucru? O oră? 10 minute? Habar n-am.)
Ce ar trebui să facem în caz de alarmă aeriană? Să ne îndreptăm spre cel mai apropiat adăpost de bombardament? Dar unde este acela, spre exemplu în Timișoara? Există așa ceva? Este oare funcțional? Unde putem găsi informații despre aceste adăposturi? Cât timp ar trebui să stăm acolo? Ce ar trebui să avem cu noi? Câți dintre voi sunteți pregătiți cu bagajul la ușă în caz de dezastru? 🙁
Dar dacă ar fi vorba de un atac chimic? Ce ar trebui să facem? Să purtăm mască? Câți dintre voi au acasă mască de protecție necesară în caz de accident sau atac chimic? Eu cu siguranță n-am așa ceva. Nu mi-am pus încă problema că aș avea nevoie de ea. Dar dacă este să mă gândesc bine, cred că ar fi utilă în casa omului. Câte una pentru fiecare membru din familie.
Există, cică, și alarme cu voce, care rostesc prin cuvinte despre alarmă. Dar ce vor spune acestea? Bănuiesc că în caz de cutremur, vor rosti cuvântul CUTREMUR. Dar este doar bănuiala mea, pentru că niciunde nu am găsit să fie scris despre aceasta metodă.
În concluzie ce facem?
Așteptam informațiile care vor apărea pe Facebook?
Ne uităm la Știrile de la ora X?
Așteptăm să primim vreun SMS pe telefon?
Nu știu!
Ceea ce văd, momentan, este că toate aceste exerciții care se fac sunt făcute doar de dragul de a fi făcute. Populația nu știe ce să facă dacă sună sirena și ce tip de alarmă este!
[Astăzi, la mine în cartier s-a auzit alarma ( bineînțeles că a fost cea de exercițiu ), dar, să fiu sinceră,s-a auzit puțin cam încet și n-am avut nici cea mai vagă idee ce tip de alarmă a fost 🙁 .]
Dacă statul român ar vrea să facă ceva util, ar începe cu informarea populației. Ar începe cu educarea populației.
Pentru că dacă vreodată va suna sirena din motive reale, este foarte probabil ca noi, cetățenii, să credem că este vorba despre un exercițiu și să nu facem nimic, sau, mai rău, să vrem să facem ceva pentru a ne salva viața și să nu știm ce ar trebui să facem.