Zambetul este cel mai frumos accesoriu pe care il ai si de aceea este foarte important sa ai grija de dintii tai. Din cauza unei alimentatii nesanatoase sau a unei igiene orale necorespunzatoare, apar la nivelul dinttilor niste depuneri numite tartru dentar. acestea, netratate la timp, dau startul aparitiei unor probleme mai grave, care iti pot afecta zambetul mult dorit.
Ce este depunerea de tartru dentar?
Te-ai intrebat vreodata ce este acea substanta moale si lipicioasa care se acumuleaza pe dinti? Aceasta pelicula subtire este placa bacteriana si este formata din resturi alimentare, saliva si microorganisme. In timp, se acumuleaza substante anorganice, iar placa bacteriana se intareste si se transforma în tartru.
Tartrul este de culoare alb-galbuie si isi poate schimba culoarea in functie de alimentele cu care intra în contact, dar destul de rar. Spre exemplu, cafeaua sau fumul de tigara aduc culoarea maronie a tartrului.
Tipuri de tartru
Tartru supragingival
Acest tip de tartru este cel mai usor de detectat, deoarece este vizibil. Il poti observa prin examinarea cavitatii bucale, unde vei vedea depozite de tartru intre dinti sau tartru pe dinti. Culoarea acestuia este alba sau galbuie.
Tartru subgingival
Tipul acesta de tartru este imposibil de detectat vizual si, de obicei, este mai dur si mai dens. Il gasim la radacina dintelui si în pungile parodontale. Spre deosebire de tartrul supragingival, acesta este mai putin frecvent si apare in general la persoanele cu o varsta de peste 40 de ani.
Se considera a fi cel mai periculos deoarece se depisteaza atunci cand gingia sufera modificari. Este compus din produse de descompunere a sangelui si frecvent vine insotit de procese inflamatorii purulente, durere si disconfort pentru pacient. Culoarea depozitelor subgingivale poate fi verde, maro sau chiar negru.
Tartru dentar cauze
Totusi ce anume poate cauza tartru dentar?
In momentul in care saliva, alimentele si fluidele se combina în cavitatea bucala, ele produc un mediu care le permite bacteriior sa se dezvolte si sa se depuna.
Cateva cauze ale aparitiei tartrului dentar sunt:
- igiena dentara necorespunzatoare sau neregulata.
- alimentatia nesanatoasa ( alimentele moi, carbohidratii, prajelile, alimentele de tip fast food, zaharurile, bauturile carbogazoase, caramelele si alte dulciuri afecteaza negativ sanatatea cavitatii bucale si favorizeaza aparitia tartrului dentar).
- mestecarea alimentelor doar pe anumiti dinti.
- tulburari metabolice care aduc modificari ale compozitiei salivei.
- utilizarea frecventa a medicamentelor, a antibioticelor.
- vascozitatea crescuta din saliva.
- malpozitiile dentare duc la acumularea de placa dentara in anumite zone ale dentitiei.
- obiceiurile nocive (consumul de alcool si fumatul).
Tartrul este periculos?
Tartrul este periculos deoarece aceste depuneri dure care se formeaza dezvolta un mediu favorabil pentru cresterea si reproducerea bacteriilor patogene. Aceste bacterii patogene cauzeaza o serie de boli inflamatorii.
De cele mai multe ori, tartrul provoaca gingivita, ce are ca simptome inflamatia si sangerarea gingiilor.
Mai provoaca si o respiratia urat mirositoare, aparitia cariilor si retractia gingivala.
Daca placa intarita ajunge sa patrunda adanc in gingii, se ajunge la distrugerea osului maxilarului si mai apoi formarea pungilor parodontale si, in cele din urma, se ajunge la parodontoza, boala care produce pierderea dintilor.
Pierderea dintilor este un moment neplacut si nedorit deoarece încrederea de sine scade si vei fi mai rezervat atunci cand vei vrea sa vorbesti sau sa zambesti. Cel mai probabil nu iti doresti sa ajungi în aceasta situatie si de aceea e bine sa previi.
Cum previi aparitia tartrului dentar?
Cel mai important este sa ai o igiena orala corespunzatoare, dar si o alimentatie sanatoasa.
Tehnici simple pentru o igiena orala corespunzatoare:
- periaj corect de cel putin 2 ori pe zi
- folosirea unei ape de gura cu proprietati antiseptice (dar nu zilnic)
- folosirea atei dentare
- este recomandat sa folosesti o pasta de dinti anti tartru.
În privinta alimentelor este recomandat sa:
- consumi alimente detergente(mere, morcovi)
- eviti alimentele moi si lipicioase.
Si este recomandat sa renunti la fumat pentru a preveni aparitia tartrului.
Cum scapi de tartru?
Este indicat sa mergi la medicul stomatolog cel putin o data pe an pentru un consult stomatologic si pentru detartraj.
Detartrajul cu ultra sunete este mai eficient decat cel mecanic deoarece se realizeaza cu un aparat special cu ultrasunete care permite eliminarea chiar si a acelor depozite mai putin vizibile. Dupa detartraj, medicul va lustrui dintii, deoarece pe o suprafata neteda placa bacteriana se va acumula mai lent.
Concluzie
Daca îti pretuiesti zambetul si îti place sa ai dinti sanatosi este necesar sa mergi la stomatolog.
Ca sa nu ai probleme cu tartrul dentar trebuie sa tii cont de tehnicile simple de igiena orala pe care le-am enumerat mai sus si sa ai o alimentatie echilibrata care sa nu iti afecteze dintii.
Nu uita ca zambetul este cel mai frumos accesoriu al tau si trebuie sa ai grija de el!