Sunt convinsa ca cel putin o data in viata ati auzit despre afirmatiile pozitive. Nu stiu cati dintre voi sunteti adeptii acestor practici, sau cati dintre voi va spuneti zilnic astfel de propozitii pozitive, dar pentru mine acest lucru a devenit ca o rutina zilnica. Si am sa va explic in acest articol de ce mie nu mi se mai pare ciudat sa fac acest lucru si de ce aceste cuvinte pozitive ma ajuta sa pornesc bine in fiecare zi, sa am o incredere mai mare in mine.
Sa-ti spui afirmatii pozitive poate parea ciudat, daca nu chiar foarte ciudat. Mai ales daca nu crezi ca ai avea ceva rezultate. Dar studiile facute arata ca avem capacitatea de a ne invata creierul, de a ne antrena creierul sa creada cea ce vrem noi sa ii spunem.
Ce sunt afirmatiile pozitive?
Sunt fraze sau cuvinte pozitive pe care ti le spui pentru a nu te mai gandi negativ la ceea ce esti, ceea ce faci. Sunt fraze scurte, repetate frecvent, care sunt concepute pentru a incuraja sentimente, ganduri, o atitudine pozitiva, fericire. Sunt cuvinte care nu au niciun sens spiritual sau religios in sens traditional.
Iti poti spune cuvinte pozitive pentru a te motiva, pentru a te incuraja, pentru a face schimbari pozitive in viata ta, pentru a-ti creste increderea in tine, pana la urma.
Rezultatele se vad imediat?
Nu! Pentru a putea obtine rezultatele dorite este nevoie de o practica zilnica, poate chiar si dimineata si seara, pe un termen lung, dar… rezultatele vor incepe sa se vada si vei incepe sa simti schimbarile in propria persoana.
Pentru mai multe detalii despre Self -Affirmation Theory cititi aceasta teorie : link
De ce sa ne spunem afirmatii pozitive?
Hai sa va raspund de ce sa nu o facem.
Sa nu o facem pentru ca sa primim laude ca suntem pe calea cea buna 🙂 .
Singurul motiv real pentru care este bine sa ne spunem lucruri pozitive este pentru ca vrem sa meritam lauda, actionand in moduri care sunt in concordanta cu propriile noastre valori.
Exista si dovezi ca autoafirmatia pozitiva are rezultate?
Exista dovezi RMN care arata ca anumite zone din creier, ca sa vorbesc pe limbajul tuturor, devin mai active atunci cand folosim autoafirmatia, cand luam in considerare valorile noastre personale.
Care sunt beneficiile afirmatiilor pozitive?
- reduce stresul
- imbunatatescte sanatate
- te ajuta sa iti cresti performantele
- te ajuta sa fii mai deschis, mai putin pus pe atac ( sa percepi altfel mesajele primite si sa nu fii mereu pus pe aparare, analiza), sa raspunzi intr-un mod mai putin defensiv si rezistent atunci cand suntem amenintati, spre exemplu.
- te ajuta sa gandesti pozitiv, sa faci alegeri sanatoase, sa haci schimbari bune in viata ta
- te ajuta sa mergi inainte, sa faci pasii necesari chiar daca inca nu vezi luminita de la capatul tunelului
- iti ofera o perspectiva
- te ajuta sa fii mai optimist
- practicand meditatia prin afirmare te poate ajuta sa ai un somn mult mai linistitor (am descoperit si eu recent unele aplicatii super faine care chiar ma ajuta sa adorm in maxim 10 min)
Daca sunteti interesati sa aflati mai multe informatii despre care este impactul pe care autoafirmatia il are, cititi acest studiu.
Ce NU sunt afirmatiile pozitive?
- nu sunt remedii pentru anxietate sau depresie
- nu inlocuiesc niciun tratament
- pot fi inutile daca nu reflecta propriile tale valori si credinte, propriile moduri de actiune
Care sa fie rutina ta zilnica?
Iti recomand sa iti scrii acele afirmatii intr-un jurnal/ caiet si in fiecare zi, o data sau de mai multe ori in cursul zilei, sa mergi in fata oglinzii si sa spui cu voce tare acele lucruri.
Da, stiu, este greu sa iti spui ceva in care nu crezi, sa afirmi lucruri despre tine desi tu nu te poti uita in oglinda si nu poti vedea acele lucruri. Doar ca cu cat iti spui mai des acelasi lucru, zilnic, chiar si de mai multe ori in aceeasi zi, pe o perioada mai lunga de timp, cu atat iti va fi mai usor sa iei mesajele negative pe care le primesti din exterior si sa le incoluiesti cu altele pozitive. Si in acel moment incepi sa crezi ca exista o speranta pentru tine si chiar poti realiza ce iti propui.
Nu uita ca acele lucruri sa fie conform lucrurilor in care tu crezi, altfel o faci degeaba.
Exemple de afirmatii pozitive
Iata cateva exemple de afirmatii pozitive:
Sper ca aceste cuvinte sa te faca sa iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect si sa vrei sa faci schimbari bune in viata ta.
Antrenandu-ti creierul sa creata ceea ce tu vrei sa-l faci sa creada, poate fi o solutie!
Te-am pupapt,
:-*
E.