Citesc in prezent cartea Magia scrisa de catre Rhonda Byrne in care se vorbeste despre recunostinta si mai ales despre puterea recunostintei si pun in practica sfaturile din aceasta carte si, desi in aceasta carte nu sunt scrise lucruri magice, de fapt nu este nimic despre magie, nu apare nicio regula de magie, incep sa se intample lucruri magice in viata mea.
Incep sa simt ca magia exista si in viata mea. Incep sa vad lucrurile frumoase care mi se intampla, incep sa vad o alta perspectiva a vietii, pana la urma. Si asta doar datorita… modului in care am inceput sa ma bucur de ceea ce am in viata mea.
Stiu ca poate ti se pare putin copilaresc, daca nu chiar absurd, dar sunt studii facute care atesta faptul ca recunostinta este un instrument foarte bun pentru modul in care te simti, pentru sanatatea relatiilor pe care le ai cu cei din jurul tau si chiar pentru modul in care te vezi pe tine insuti.
Daca esti o persoana religioasa veti gasi atat in Biblie cat si in Coran, spre exemplu, paragrafe in care se vorbeste despre recunostinta. Citate destul de nedrepte la prima vedere, dar care te pot “ajuta” sa intelegi faptul ca celui recunoscator i se va da mai mult, iar celui care este nerecunscator i se va lua chiar si ceea ce are.
Si pentru a lua un exemplu cat se poate de clar vreau sa te gandesti la acea zi cand totul a mers prost si aminteste-ti cum te-ai simtit atunci, ce ganduri aveai. Te gandeai oare la ce nu aveai, la cat esti de nefericit, la faptul ca nimeni nu te iubeste, ca tu nu primesti nimic, etc…? Pentru ca s-a demonstrat ca daca te gandesti la neajunsuri, vei atrage din ce in ce mai mult astfel de situatii de viata, iar daca te gandesti la lucrurile pentru care esti recunoscator, la faptul ca familia este cu tine, ca ai unde dormi, ca ai petrecut un weekend minunat alaturi de cei dragi s.a.m.d., vei atrage din ce in ce mai multe motive de satisfactie in viata ta.
Pentru ca recunostinta se bazeaza pe acea lege universala a atractiei care, printre altele, specifica clar ca vei atrage ceea ce esti.
Ok, ok, vei spune…Dar eu spun multumesc de fiecare data!
Da, si aprecierea este o forma asemanatoare recunotintei, dar recunostinta nu este doar o actiune. Este mai mult o stare emotionala, o apreciere mai profunda, un dar oferit fara a cere nimic la schimb.
O simla cautare pe internet iti va oferi o viziune mai ampla asupra recunostintei, o intelegere mai detaliata a motivelor pentru care aceasta stare te poate ajuta chiar si pe tine. Sunt o gramada de definitii ale gratitudinii, o multime de sensuri ale acesteia si … pentru fiecare individ aceasta stare poate avea sau nu anumite rezultate.
Dar ce faci atunci cand nu ai acea atractie spre recunostinta, cand nu simti nevoia sa fii recunoscator pentru ceea ce ai, pentru relatiile pe care le ai, pentru bogatiile de care dispui, pentru felul in care te simti? Ce faci atunci cand cuvintele pozitive pe care altii iti spun sa ti le spui in fiecare dimineata nu au niciun sens pentru tine? Ce faci atunci cand ai o tendinta mai mare spre negativitate (si iti spun asta din prisma unui om care pana acum 2 ani de zile vedea intotdeauna ce nu poate obtine, ce nu stie, ce nu are)?
Ce faci cand nu ai o atractie spre recunostinta, dar ai totusi un sentiment ca poate totusi ai incerca?
- Nu dispera
Chiar si muschiul recunostintei se poate construi! Si ca si orice alt obicei este nevoie de exercitiu consistent pentru a putea transforma ceva in obisnuinta. Trebuie doar sa iti doresti sa faci acest lucru, pentru ca … nu ai nimic de pierdut. Si s-o faci!
Spre deosebire de alte domenii in care crearea unor noi obiceiuri poate duce la rezultate imediate, practicand recunostinta ai putea simti ca nu functioneaza pentru tine, ca nu se intampla nimic in viata ta, doar ca, la un moment dat, totul va incepe sa se aseze, totul se va schimba … sau nu.
- Incepe-ti ziua gandindu-te sau chiar scriind cateva lucruri pentru care esti recunoscator, multumit, fericit
Ok, ok, dar tu le iei ca atare…!
Tu nu ai nevoie sa te gandesti la acele lucruri pentru care ar trebui sa fii recunoscator!
De ce ai face-o totusi?
Poate pentru ca ai nevoie de o noua perspectiva si poate pentru ca vrei sa vezi daca acest proces poate avea impact si asupra ta?
S-a demonstrat ca practicarea recunostintei zilnice, in special in scris, poate produce o modificare a modului in care privesti viata, in care te raportezi la ea, poate influenta modul in care raspunzi la diferite provocari. Ideea este ca in fiecare secunda suntem pusi in situatia de a face alegeri, iar daca nu alegem recunostinta, implicit alegem nerecunostinta.
Iar daca lucrurile din viata ta nu par a urma drumul pe care tu sperai sa-l urmeze, poate recunostinta va face ceva in aceasta privinta.
Asa ca, dupa parerea mea, 5-10 minute pe zi poti fi “pierdute” pentru a-ti scrie acele cateva lucruri pentru care esti recunoscator.
- Fii discret.
Ofera fara a cere nimic la schimb. Nu astepta nimic de la altii. Ofera din suflet cuvinte, mesaje, cadouri pentru ca asa simti. Fa-o pentru ca vrei si simti nevoia de a fi recunoscator. Nu este nevoie sa demonstrezi nimanui nimic.
Recunostinta nu este galagioasa!
- Incearca sa inlocuiesti lamentarea cu recunostinta si observa cum se va schimba ziua ta.
Observa schimbarile care se produc de-a lungul unei zile atunci cand nu te mai plangi de ce nu ai, de ce nu poti face, de ce nu primesti ce crezi ca meriti. Inlocuieste fiecare gand negativ cu unul pozitiv si… observa-ti rezultatele.
Si pentru ca se spune ca atunci cand scrii pe hartie un plan, un scop, tinzi sa il realizezi (1. pentru ca poti vedea ce ai scris si iti poti aminti mult mai usor, iar 2. pentru ca iti poti invata creierul ce sa creada), un jurnal al recunostintei este un instrument pe care ai putea sa-l folosesti. Pentru fiecare dintre noi jurnalul poate insemna altceva. Pentru unii poate fi un caiet frumos colorat, pentru altii o cola de hartie, o agenda, o tabla de scris, o notita in telefonul mobil.
Indiferent de modalitatea aleasa, iata cateva sfaturi:
- scrie zilnic 5-10 lucruri pentru care esti recunoscator. Pot fi lucruri simple, de genul mancarea de la pranz, sau lucruri mult mai ample,cum este aerul curat pe care-l respiri. S-a demonstrat ca cu cat te gandesti mai specific, cu atat atragi mai multe lucruri bune inspre tine.( iata un exemplu mai specific: “Sunt recunoscator pentru colegii mei care mi-au cumparat de mancare atunci cand am fost bolnav.” este mult mai puternic decat “Sunt recunoscator pentru colegii mei.”)
- unii spun ca daca te focusesi pe oameni, comparativ cu obiecte, puterea recunostintei este mai mare. Incearca acest lucru si vezi pe propria fiinta ce schimbari produc astfel de cuvinte.
- pentru a fi mai puternica afirmatia gandeste-te cum ar fi viata ta fara acel lucru, fara acea persoana si afla care sunt beneficiile pe care le ai tu in mod direct. Majoritatea dintre noi luam lucrurile ca si cand ne-ar fi date fara niciun efort, for granted. Pentru a putea intelege puterea acestora incearca sa iti imaginezi cum ar fi viata ta fara ele si iti spun eu ca vei fi mult mai recunoscator ca le ai.
- fiind o modalitate de a ne reaminti lucrurile bune care ni s-au intamplat, de care avem parte, recunostinta poate fi un instrument foarte bun pentru a supravietui psihologic vremurilor grele. Asta nu inseamna ca vom ignora lucrurile rele care ni s-ar putea intampla sau evenimentele dureroase prin care vom trece, inseamna doar ca ne vom focusa pe acei oameni, pe acele experiente care ne vor ajuta sa trecem mai usor peste durere. Este dificil sa fii recunoscator mai ales in perioadele grele, dar avand muschiul recunostintei dezvoltat vom avea puterea de a transforma orice piedica in oportunitate, de a transforma orice experienta intr-una de invatare, de a transforma orice pierdere intr-un castig potential. Iar recunostinta ne ofera aceasta perspectiva de a nu fi coplesiti de circumstantele care sunt temporare.
- recunostinta ne ancoreaza in prezent si ne ajuta sa experimentam fericirea pe care cu atat ardoare o cautam. Nu putem fi recunoscatori in trecut sau in viitor. Putem fi recunoscatori ACUM!
Aplica recunostinta in viata ta
Si pentru ca nu vreau sa ma crezi ca atare te incurajez sa faci un exercitiu pentru urmatoarele 30 de zile si sa vezi efectul pe care-l are asupra vietii tale:
- scrie zilnic 3 lucruri pentru care esti recunoscator. Fa-le cat mai specifice si noteaza-le pe o foaie de hartie. ( ex: in loc sa scrii: “Sunt recunoscatoare pentru copiii mei.” scrie “Sunt recunoscator pentru imbratisarile primite in fiecare dimineata de la copiii mei.”)
- scrie zilnic un lucru pe care te hotarasti sa-l imbunatatesti in acea zi ( poate fi curatarea unei case, exersarea limbii engleze, orice vrei sa faci mai bine decat ai facut pana atunci)
- scrie zilnic cum arata viata ta ideala. Aloca-ti 10 minute in fiecare zi si scrie cum vrei tu sa fie viata ta. Foloseste timpul prezent si nu spune ‘mi-as dori sa” ci descrie-ti viata ideala ca si cand ea s-ar petrece in acest moment, ca si cand ar fi adevarat ceea ce scrii tu, ca si cand ai trai acea viata. (spre exemplu: “Locuiesc intr-o casa mare situata pe marginea oceanului si in fiecare dimineata imi beau cafeaua pe terasa ascultand sunetul produs de valurile care se sparg de mal… “). A doua zi continua descrierea imaginandu-ti alt aspect al vietii tale, folosind tot timpul prezent. Atinge subiectul bani, dezvoltare personala, prieteni si familie, sanatate si bunastare, cariera/job, relatii persoanale, incredere de sine.
Cu ajutorul acestui exercitiu iti vei exprima recunostinta si aprecierea pentru acele lucruri pe care le ai si nu pentru cele pe care nu le ai si, in acelasi timp, transmiti creierului lucrurile pe care le doresti sa se intample in viitorul tau. Creierul nostru nu poate face diferente dintre imaginile reale si cele imaginare si acest lucru are un impact extraordinar in ceea ce putem obtine in viitor, mai ales atunci cand avem un obiectiv, o tinta spre care sa ne indreptam.
Dupa 30 de zile te provoc sa imi lasi un mesaj si sa imi spui ce schimbari ai vazut in viata ta.
Pentru ca s-a demonstrat ca :
- recunostinta ne face mai putin materialisti si mai putin invidiosi pe altii;
- practicand recunostinta devenim mai empatici;
- recunostinta ne ajuta sa trecem mai usor prin perioadele stresante;
- practicarea recunostintei ne ajuta sa dormim mai linistiti;
- practicand recunostinta ne simtim mai iubiti, mai conectati spiritual;
- fiind recunoscatori ne intelegem mai bine cu cei din jur;
- practicand recunostinta devenim mai optimisti;
Recunostinta este o exprimare a aprecierii pentru ceea ce ai, o emotie care genereaza pozitivitate in exterior si in interior. Iar acestea pot produce schimbari extraordinare in viata ta.
Nu lua ca atare cele scrise de mine in acest articol, testeaza-le si, daca vrei, scrie-mi daca ai obtinut rezultate diferite in viata ta.
Te-am pupat,
:-*
E.