Ți s-a întâmplat vreodată să ai nevoie de niște bani și să nu ai de la cine să împrumuți?
Sunt convinsă că da, și probabil ai încercat să iei banii de la bancă, dar timpul de așteptare era prea mare, aveai nevoie de foarte multe acte și probabil ai renunțat.
Dacă ai fi știut că există o instituție financiară nebancară, monitorizată de Banca Națională a României, care până la sfârșitul lunii octombrie îți poate acorda un credit fără costuri, un credit fără garanții, pentru maxim 30 de zile, poate nu ai fi renunțat așa de ușor.
Pune-te în situația lui Cristian: avea nevoie de 470 lei cash să-și facă un control medical și niște analize deoarece nu a mai găsit clinici și laboratoare care să îl primească pe bază de trimitere de la medicul de familie, fondurile terminându-se, iar el se simțea tot mai rău.
470 de lei nu este o sumă foarte mare, dar pentru cineva care nu dispune de ei este extrem de mare. Știu, ca și el, și tu, susții că pui sănătatea pe prim plan. Dar ce faci dacă nu ai banii necesari? De unde-i iei? Cine ți-i dă așa, fără să pună niște condiții, fără să-ți ceară niște garanții că va primi banii înapoi, fără să-ți ceară o grămadă de acte?
Ce posibilități ai?
Hai să le luăm pe rând:
1. Mergi la bancă și soliciți un credit de nevoi personale
Dar la bancă îți cer o grămadă de acte, iar tu nu ai timpul necesar să le procuri. Iar băncile acordă credite în sume mai mari de 470 lei și pe perioade mai mari de 1 lună de zile. În plus, durează câteva zile până ți se aprobă creditul și poți retrage banii.
Lui Cristian îi trebuiau cei 470 lei pentru maxim 2 săptămâni, până încasa următorul salariu.
Nu avea nevoie de sume mai mari, deoarece mai avea alte credite și era conștient că-i va fi mult mai greu să se descurce ca să plătească apoi toate ratele, și nu dorea nici să împartă suma de 470 lei pe mai multe luni.
2. Mergi la bancă și soliciți un card de credit pentru a nu plăti dobândă pentru sumele utilizate
Lăsând la o parte faptul că trebuie să mergi până la bancă cu o grămadă de acte, mai trebuie să și aștepți ca acel card să se producă și să ajungă fizic la bancă (cam 7-10 zile lucrătoare). Iar cardul de credit este un instrument financiar foarte bun dacă este folosit corect, la comercianți. Dacă retragi banii la bancomat nu mai beneficiezi de perioadă de grație și de credit cu dobândă 0 .
3. Mergi la bancă și soliciți un descoperit de cont, un credit în valoare de mai multe salarii atașat cardului de salariu
Este și aceasta o soluție, dar durează câteva zile până se aprobă creditul, iar tu ai nevoie de bani în acea zi, nu peste câteva zile.
Pentru a solicita un astfel de credit este necesar să încasezi banii la banca la care soliciți creditul, să te încadrezi din punct de vedere financiar și să nu fiu considerat rău platnic. Dacă una dintre acestea nu se validează, îți poți lua adio de la creditul solicitat.
Dobânda pentru banii pe care-i folosești se calculează zilnic, deci este o soluție foarte bună pentru cheltuielile neprevăzute.
4. Apelezi la familie sau la prieteni
Spune-mi și mie câți prieteni îți pot împrumuta 470 lei așa, de azi pe mâine? Puțini sunt cei care îți dau atâția bani și pot spune că ești norocos dacă ai astfel de prieteni. De obicei “prietenii” nu fac astfel de gesturi. Mai degrabă familia. Și când spun familie mă refer strict la părinți și frați. Și dacă totuși familia sau prietenii te pot ajuta cu un împrumut de 500 lei, se poate întâmpla să nu aibă disponibili acei bani atunci când ai tu nevoie de ei.
5. Apelezi la instituții financiare nebancare
Este o soluție pentru a împrumuta sume mici de bani, pe perioade scurte de timp. Dobânda se calculează zilnic, iar creditul trebuie rambursat integral la data stabilită în contract. Există și instituții financiare nebancare la care nu trebuie să mergi fizic în agenție. Poți solicita creditul online, iar banii îți sunt virați cât mai repede în cardul de salariu.
6. Apelezi la cămătari
Deși nu este deloc o soluție bună, multe persoane ajung să se împrumute la cămătari și la final plătesc sume foarte, foarte mari de bani înapoi. Nu vă recomand să apelați la astfel de soluții.
În cazul în care ai fi în situația lui Cristian ce variantă ai alege?
Articolul participă la proba 11 a SuperBlog 2017 .
One thought on “Ai nevoie de un ajutor?”