cum alegem mocheta

Cum alegem mocheta potrivită?

Ești în punctul în care îți amenajezi apartamentul sau casa și încă nu știi ce să alegi pentru podea? 

În următoarele rânduri îți voi prezenta de ce mulți proprietari aleg mocheta în detrimentul altor tipuri de pardoseli.

Încep prin a-ți spune că mocheta este o alegere mai practică și mai ofertantă decât gresia sau orice alt tip de pardoseală și pe lângă asta, este și o soluție rapidă atunci când vrei să acoperi pardoseala unei încăperi și să arate și bine.

Raportul calitate preț este unul extrem de bun deoarece mocheta este o alternativă mai ieftină care arată și foarte bine, uneori chiar luxos.

mocheta

Din ce este confecționată o mochetă?

Aspectul și funcționalitatea mochetei sunt date de către materialele din care aceasta este fabricată. Fibrele din care mocheta este confecționată sunt de mai multe tipuri, iar fiecare au anumite proprietați, după cum urmează:
    • Nailon (poliamida)- durabil, rezistent la mucegai și murdărie.
    • Polipropilena-rezistentă la umiditate, previne mucegaiul și se curăță ușor.
    • Poliester – moale, cu aspect lucios, rezistent.
    • Lâna-moale la atingere cu o gamă largă de culori, este durabilă și mult mai calitativă, dar și mai scumpă.
    • Acrilul- se folosește la amestecurile de lână, dar au un preț mai mic.

 

Cum asortezi mocheta?

Mocheta este foarte versatilă, o poți găsi în diferite culori, modele și forme. Acest lucru îți permite să o asortezi cu orice tip de zugrăveală și mobilă. Dacă într-o cameră ai o zugrăveală simplă atunci poți alege orice tip de mochetă îți dorești, cu siguranță se va potrivi. Dacă  zugrăveala nu este simplă și ți-ai dorit un tapet floral sau o culoare intensă cu model îți recomand să folosești o mochetă simplă, în culori neutre pentru un aspect vizual plăcut al camerei. Având atât de multe modele și culori o poți asorta la orice mobilier din cameră. Dacă ai un mobilier modern, minimalist, este recomandat să păstrezi acest stil minimalist și să îți achiziționezi o mochetă simplă, fără modele. Dacă ai un mobilier trandițional , aici poți alege o mochetă cu motive florale sau circulare sau de ce nu o mochetă în două culori. Posibilitățile de asortare a mochetei cu restul camerei sunt practic nelimitate, trebuie doar să ții cont de anumite aspecte pentru a nu încarca vizual camera și să ai  puțină imaginație. Poți apela și la un decorator sau designer interior pentru a te ajuta cu acest aspect.

Întreținerea mochetei

Probabil te întrebi cât de greu se întreține o mochetă. Răspunsul pe care urmează să ți-l dau te va liniști deoarece o mochetă se întreține foarte ușor. Secretul este aspirarea, care trebuie facută corect pentru a nu rămâne praf în interior deoarece acest lucru o va deteriora. Ar fi minunat să folosești un aspirator cu apa sau un aspirator profesionist, care te va ajuta să cureți mocheta ”ca la carte”. După aspirare folosește o soluție specială pentru mochetă sau dacă nu te deranjează mirosul de oțet, poți folosi oțet amestecat cu apă rece. Acolo unde traficul este intens se recomandă aspirarea de mai multe ori pe zi, cu schimbarea direcției de aspirare pentru ca fibrele să nu se tocească. Pentru camerele , precum dormitorul este suficientă aspirarea riguroasă o data pe săptămână și curățarea acesteia, cel puțin o data pe lună cu o soluție specială pentru mochetă pentru ca aceasta să își mențină culoarea un timp mai îndelungat și pentru a-și păstra calitatea firelor.

Mocheta avantaje

În funcție de greutatea și densitatea mochetei, aceasta devine un bun izolator termic în camera în care o amplasezi. Să nu mai vorbim despre efectul plăcut pe care îl vei simți atunci când vei păși pe ea.

Este și un bun izolator fonic comparativ cu celelalte tipuri de pardoseală. Aceasta reduce zgomotul de suprafață, iar sunetul transmis în aer îl absoarbe. Mocheta absoarbe vibrațiile sonore, mai ales dacă  sub ea este aplicat un strat suport de calitate. 

Oferă un grad de siguranță ridicat, datorită faptului că suprafața sa este rezistentă la alunecare, un lucru important pentru copii mici și persoanele în vârstă.
Are și un rol estetic, acela de a acoperi imperfecțiunile pardoselei, acolo unde este cazul.

Un mare plus îl reprezintă adaptabilitatea și flexibilitatea mochetei, aceasta fiind disponibilă într-o varietate de culori, dimensiuni și texturi.

Related Posts

One thought on “Cum alegem mocheta potrivită?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.