Studiile arata ca majoritatea pacientilor merg la medicul stomatolog atunci cand au o afectiune acuta la nivelul dintilor sau cand durerea este foarte mare.
In Romania majoritatea persoanelor nu constientizeaza importanta vizitelor la medicul stomatolog pentru tratarea problemelor dentare sau gingivale, iar acest lucru se poate vedea si in rezultatele sondajelor realizate:
- 1 din 5 romani a ramas fara toti dintii
- peste 30% din pacienti au pierdut cel putin 3 dinti pana la varsta de 40 de ani
- peste 80% din copii au carii dentare
- peste 30% din romani nu se pot alimenta corect din cauza problemelor dentare
- doar 5% din populatia Romaniei merge regulat la dentist
Si asta in conditia in care se stie ca peste 80% din afectiunile dentare pot fi prevenite.
Preventia este cea mai buna arma pe care o avem si totusi nu o folosim.
Controlul de preventie, atunci cand nu stim de existenta vreunor probleme dentare sau gingivale si nu simtim nicio durere, se realizeaza pentru a examina complet dintii, gingiile si cavitatea orala, pentru a diagnostica si stabili un plan de tratament, in cazul in care sunt descoperite anumite afectiuni.
In cadrul controlului periodic:
- se pot depista si se poate stabili un plan de tratare al cariilor dentare descoperite
- se poate depista aparitia parodontozei si in acelasi timp se poate stabili un plan de tratament.
Este important de inteles ca problemele dentare si gingivale descoperite in faza incipienta pot fi tratate in totalitate.
- se pot realiza tratamente de curatare a placii dentare (periaj profesional, air-flow, detartraj), si dupa astfel de tratamente se pot descoperi si alte eventuale afectiuni.
- placa bacteriana intarita (tartru dentar) poate patrunde sub gingie si poate afecta gingia si parodontiul (suportul radacinii dintelui)
- se pot planifica tratamente pt corectyarea dintilor care au crescut/ cresc strambi
- pot fi realizate planuri de tratamente pentru corectarea muscaturii
- pot fi depistate eventualele infectii la nivelul dintilor, gingiei sau osul maxilarului
- vi se poate explica sau arata cum trebuie realizat un periaj dentar acasa si de cat de important este sa aveti o igiena orala corecta
In cabinetul stomatologic vi se va explica, pe intelesul dumneavoastra, care sunt afectiunile descoperite, care este planul de tratament ce se poate implementa, precum si costurile fiecarei interventii in parte.
Apeland la tratamentele recomandate de catre medicul stomatolog evitati ca afectiunile descoperite sa sufere complicatii, sa apara durerile si bineinteles sa creasca pretul interventiilor stomatologice.
De ce trebuie mers la medicul stomatolog/pedodont/ortodont pentru tratarea afectiunilor dentare?
Dintele este singura parte din corp care nu se poate vindeca singura. Odata aparute afectiunile dentare sau parodontale, acestea trebuie tratate pentru a se evita ca acestea sa evolueze, sa se complice si sa necesite mult mai multe tratamente complexe si costisitoare pentru a fi tratate.
Daca ne referim la costul unui consultatii de preventie, de analizare a starii danturii dumneavoastra, vrem sa va mentionam ca acesta este mult mai mic comparativ cu costurile ce insotesc tratamentele necesare.
Pentru un zambet sanatos si frumos mergeti cel putin o data la 6 luni de zile la un control medical stomatologic.